Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Beer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrát

2020. június 26. , péntek
Beer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrátBeer Miklós püspök áldotta meg a hidak védőszentjének kisbéri szobrát

A Győri Egyházmegye is tudósított Beer Miklós püspök atya által bemutatott vasárnapi szentmiséről, és az utána következő Nepomuki szobor megáldásáról.

A Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány meghívására június 21-én Kisbérre érkezett Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, aki szentmisét mutatott be a helyi Nagyboldogasszony-templomban. A szentmisét a Magyar Katolikus Rádió és a Kossuth Rádió élőben közvetítette. A felvétel ITT meghallgatható.

A szentmise előtt Magyaros László plébániai kormányzó köszöntötte a főpásztort, a jelenlévőket és a rádióhallgatókat. Beer Miklós püspök atya elmondta, hogy életében először van Kisbéren, de örömmel fedezte fel, hogy a régi iratokban Kisbér régi neve Kis-Beer volt, mely a családnevét magában foglalja. Hálát adunk a koronavírus-járvány lecsengéséért és a tanév végéért – fogalmazott a szentmise elején a Váci Egyházmegye nyugalmazott főpásztora.

Beer Miklós püspök prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad ugyanott folytatnunk, ahol abbahagytuk a járvány kitörése előtt. Az emberi kapzsiság oka a sok nyomorúságnak, ami a világban van. Jézus szava nyomán meg kell tanulnunk bölcsen élni, hálát adva a jó Isten teremtett világáért, Jézus szeretetében meg kell osztanunk egymással a föld kincseit, jó testvérként gondoskodnunk kell egymásról. Az Úr arra küld bennünket, hogy mi legyünk az Ő szeretetének közvetítői, hogy vegyük észre a közöttünk élők gondját. Higgyünk abban, hogy jobb lesz a világ a járvány után, ha újra visszatérünk az élet forrásához, ha újra visszatérünk hittel a minket szerető Istenhez. Jézus ezt hozza hírül nekünk: „Ne féljetek!” Beer Miklós püspök atya felidézte Szent II. János pápával való személyes találkozását, akinek pápaként ez volt az első buzdítása: „Ne féljetek!” Miért és mitől félhetnék én az Isten tenyerén? – tette fel a kérdést. – Ezt a bizalmat szeretnénk átélni minden szentmisében, az örök élet reményében – emlékeztetett a szentmise főcelebránsa.

A szentmisét követően ünnepélyes keretek között átadásra és megáldásra került a Szent János téren található felújított Nepomuki Szent János-szobor.

Riez Gyula, a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket és a vendégeket, köztük Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt, Sinkovicz Zoltánt, Kisbér város polgármesterét, Magyaros László plébániai kormányzót, Sal Lászlót, a szobor felújítását saját költségén végző A-Híd Zrt. vezérigazgatóját, Varga Zoltán Zsoltot, a szobor restaurátorát, valamint az alapítvány kuratóriumának megjelent tagjait, Batthyány-Schmidt Margitot, Batthyány Boldizsárt, Szentirmai Ildikót és Jámbor Róbertet.

A köszöntést követően Riez Gyula beszédét a szoborral kapcsolatos személyes élményével folytatta, amelyet gyermekkora óta őriz: A téren áthaladva már akkor felfigyelt rá, hogy milyen rossz állapotú ennek a szentnek a szobra. Elhatározta, ha egyszer tehet érte valamit, akkor tesz is. 2018 nyarán az A-Híd Zrt. munkatársával, Dombóvári Évával és Sal László vezérigazgatóval úgy döntöttek, hogy 2020 tavaszán a kisbéri szobor felújítását megvalósítják. Varga Zoltán Zsolt a szobor restaurálását 2020 tavaszán végezte el. Az elnök mindenkinek megköszönte a segítségét, akik munkájukkal támogatták az alapítvány kezdeményezését. 

Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy vállalkozásuk hídépítéssel foglalkozik, amely a mérnöki hivatás talán legszebb feladatai közé tartozik. Az a példa, amit Nepomuki Szent János, a hidak és hídépítők védőszentje mutat nekünk, ami szerint „amit megfogadunk, azt teljesítsük”, egyben a vállalkozásuk hitvallása is. Nagyon sok munkát kap a cégük a köztől, sok közbeszerzésen vettek már részt, és úgy gondolják, hogy ezekből vissza kell adniuk valamit a köz javára, többek között úgy, hogy köztéri szobrokat újítanak fel, támogatják a sportéletet és az állami gondozottakat. 

Sinkovicz Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a szobor felújításával gazdagodott a város. Ezt követően egy gondolati sétára invitálta a jelenlévőket a polgármester, a Nagyboldogasszony-templomtól a Nepomuki Szent János-szoborig: ez alatt a számos már elkészült, folyamatban lévő, és az elkövetkező években készülő fejlesztést ismertette. Veres András győri megyéspüspökkel nemrég jelentették be a plébániatemplom külső homlokzatának felújítását állami és egyházmegyei forrásból, illetve említette, hogy nemsokára megvalósul a templom melletti plébánia teljes felújítása is.

Az ünnepség zárásaként Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök megáldotta a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobrot.

A szentmise az alábbi linken meghallgatható: 
A lejátszáshoz kattintson IDE!

 

Kisbéri Római Katolikus Plébánia
Fotó: Magyar Építők, Szabó Sándor

Forrás: www.gyor.egyhazmegye.hu

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu