Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Bakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztése

2015. december 20. , vasárnap
Bakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztéseBakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció szennyvízhálózat fejlesztése

Bakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér települések a Közép-Dunántúlon, a Kisbéri kistérségben találhatók. A Bakonyalja gyönyörű természeti környezetében elhelyezkedő három település 2008-ban fogott össze, hogy megoldja a – Bakonysárkány és Vérteskethely mindennapi életét megnehezítő – legnagyobb problémát, a szennyvízhálózat hiányát.

[Akadálymentesített nézethez kattintson ide!]

Bár a települések teljes körű közműves ivóvízellátó rendszerrel rendelkeztek, a közműves szennyvízgyűjtő hálózat hiányában a lakosok döntően telken belüli szikkasztással, környezetszennyező módon, szakszerűtlen helyezték el a szennyvizet. Környezetvédelmi szempontból mindez a talaj, a talajvíz szennyeződését eredményezte, a lakókerti növénytermesztés és kútvízzel történő öntözés révén pedig közvetlen közegészségügyi kockázatot jelentett. A közüzemi szennyvízcsatorna kiépítését az egyre szigorodó környezetvédelmi rendeletek is sürgették.


A hatályos vízjogi rendeleteknek megfelelően 2007-ben megalakult a Bakonysárkány, Vérteskethely, Kisbér agglomeráció, amely 2008 januárjában nyújtotta be pályázatát az Európai Unió és a magyar Kormány által finanszírozott pályázatra, a Környezet és Energia Operatív Program keretében.


A projekt célja a három települést kiszolgáló közös szennyvízelvezető rendszer kialakítása volt, mely a Bakonysárkány, Vérteskethely településeken kiépítendő gravitációs gyűjtőhálózatból, és a Kisbér község külterületén jelenleg is meglévő tisztítómű bővítéséből állt össze.


A kétfordulós pályázat első fordulóján, 2008 tavaszán támogatást nyert a projekt. Az összesen 24 millió forintos támogatásból a projekt teljes körű műszaki és pályázati előkészítése valósulhatott meg. Közel egy évig tartott a munka, melynek során a mérnökcsapat kiválasztotta a három település adottságaihoz legjobban illeszkedő technológiát, elkészítette az engedélyezéshez szükséges műszaki terveket és a beszerzési eljárások lebonyolításhoz szükséges közbeszerzési dokumentációt, illetve a beruházás részletes költségtervét.


Az alaposan előkészített projektre vonatkozó, második fordulós pályázatot 2011. október 4-én támogatásra érdemesnek ítélte a pályázati hatóság, mellyel 833 millió forint támogatást kapott a három település, a Magyar Kormány és az Európai Unió jóvoltából. Az elnyert támogatás birtokában elindulhatott a közbeszerzési eljárás előkészítés és levezetése,  melynek eredményeképpen 2014. január huszonnyolcadikán a települések vezetői aláírhatták a kivitelezői szerződést a Hydrocomp Mélyépítő Kft. és az ASIO cseh cég által létrejött konzorciummal.


A kivitelezés nagy lendülettel indult el, a három településen párhuzamosan kezdődött el a munka. Az első hónapokban a gyűjtőhálózat épült, havonta 1 kilométer gerincvezeték épült meg. Időközben megtörtént a tisztítómű részleges újratervezése és engedélyeztetése, igazodva az időközben megváltozott, szigorodott kibocsátási határértékeket előíró vízügyi rendeletek követelményeihez.


A megvalósult beruházásban a három településen összesen 636 ingatlan bekötése valósul meg. A településeken belül közel 9 kilométer gravitációs gerincvezeték gyűjti össze az egyes utcák szennyvizeit. A gravitációs vezetékek által összegyűjtött szennyvizet pedig átemelő állomások 12 kilométernyi nyomott vezetéken és 9 átemelőn pumpálják a megújult szennyvíztisztító telepre. A szennyvíztisztító telep Kisbér külterületén található, ahol egy jelenleg már működő szennyvíztelep került bővítésre. Az új teleprész napi 440 m3 kapacitással dolgozva tisztíja meg a települések szennyvizét. A szennyvíztisztító telep elvégzi a szennyvíztisztítás mechanikai, biológiai, nitrifikálási, denitrifikálási, foszformentesítési és fertőtlenítési műveleteit, és maradéktalanul teljesíti a tisztítóműre előírt kibocsátási határértékeket.


21 hónap megfeszített munka után, 2015. november 6-án hivatalosan is átadásra került az elkészült beruházás. A Bakonysárkányon megrendezett projektzáró rendezvényen Ősz Ferenc, Bakonysárkány Község polgármestere megköszönte a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatását és beszédében kiemelte a beruházás révén megvalósuló életminőség javulást, mely egyben a közvetlen környezet védelmét, a Bakonyalja természeti értékeinek megóvását is biztosítja. A kormányzat képviselőjeként Czunyiné Dr. Bertalan Judit államtitkár méltatta a három település összefogását, mely képessé tette a közösséget egy ilyen jelentőségű beruházás megvalósítására.

A projekt Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

 

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu