Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Tájékoztatás- a biogáz technológia

2012. augusztus 07. , kedd

Cégünk, a Bakony Bio Zrt. már 25 éves mezőgazdasági múltra tekint vissza, Kisbér és térsége területén növénytermesztéssel, biogazdálkodással és állattenyésztéssel foglalkozik évtizedek óta..
Központi feladatának a mezőgazdasági tevékenység modernizálását, az innovatív technológiai elemek alkalmazását tartja, azzal a célkitűzéssel, hogy a különböző környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve minél többet tehessen azért, hogy az élő környezet értékeit, jó állapotát minél hatékonyabban meg tudja őrizni.

Cégünk a természetvédelem és a természettudatos életmód elkötelezett híveként 2011-ben egy biogázüzemmel bővült, mely az energiát megújuló nyersanyagokból (pl. gabonafélék, fűfélék), trágyából és szerves hulladékokból nyeri. Ez a magas színvonalú, kizárólag a hulladékhasznosításra és megújuló energiákra kialakított megoldás rendkívül energiahatékony és a környezetet egyáltalán nem szennyezi.

A létesítménybe beépített energiaellátási berendezések:

- 1 db Genset JMS 412 GS-B.LC típusú gázmotor
   STAMFORD HCI 634 H2 típusú generátorral
   biogáz fogyasztás 260 Nm3 /h
   összes termikus teljesítmény 524 kW
   hatásos villamos teljesítmény 526 kW, amely
   megnövekedett, jelenleg 844 kW
- ABB típusú transzformátor, 22/0,4 kV; 1000 kVA

A biogázüzemben a trágyakezelés mellett megújuló energia (biogáz) előállítása történik. A biogázt a gázmotorban égetjük el s azt villamos és hőenergia termelésére használjuk fel. A megtermelt villamosenergiát a területi áramszolgáltatóknak zöldáramként értékesítjük, azaz a közösségi áramhálózatba tápláljuk be, míg a hőenergiát helyileg kívánjuk hasznosítani szociális helységek és a sertéstelep hőigényének ellátása céljából.
A kierjesztett anyag – a biogáztrágya – nagy ásványianyag-tartalma révén értékes tápanyagpótló. Ezt alkalmazva csökkenthetjük (vagy meg is szüntethetjük) a műtrágya-felhasználást. Ezzel költséget takarítunk meg, és egyúttal a talajvíz nitritszennyezését is csökkentjük. A növénytermesztés és állattenyésztés melléktermékei és egyéb szerves hulladékok feldolgozása így komplex, környezetkímélő körfolyamatba illeszkedik, ami az energiatermelés révén jövedelmet is termel a gazdaságnak.

A biogáztechnológia megvalósít egy a természetes körforgásba jól illeszkedő energiatermelési módot, mely a tápanyagokat visszajuttatja a termőföldre, miközben a társadalom számára fontos villamos- és hőenergiát termel.

Az üzem újrahasznosított energiával működik, függetlenül a környéken kiépült közművektől. Ez a meglévő fosszilis energiakészletek kímélésén túl az energiafüggőség csökkenését is jelenti.

A Kisbér Biogázüzem ( 844kW) évente
- 50.000 tonna trágya kezelését oldja meg,
- 1.400 tonna műtrágyát vált ki és
- 6.000.000 kWh zöldáramot termel,
- kb.1250 háztartás évi áramszükségletét biztosíthatja,
- 5.700.000 kWh hőt termel kb. 600 háztartás évi hőszükségletét
  biztosíthatja,
- 20.000 tonna CO2 kibocsátáscsökkentést eredményez, valamint
- 1.600.000 liter üzemanyagnak megfeleltethető energia termelődik.

A biogázüzemnek biztosít alapanyagot az épülő sertéstelepen keletkező trágya. A telephelyen korábban is sertéstartás volt, a tevékenység a jövőben a mai tartástechnológiai előírásoknak megfelelő korszerű istállóépületekben, automata takarmányozási- és trágyakezelési rendszerrel folytatódik majd. A telepen biosertés-tartás kerül kialakításra. A keletkező hígtrágya a zárt lagúnás rendszerű istállókból zárt csőrendszeren keresztül folyamatosan közvetlenül a biogázüzembe jut. A friss trágyában a bűzhatásért felelős metánt az üzemben felfogjuk és energiát termelünk a biogázból. A szaghatás csökkentésén kívül ez klímavédelmi szempontból is jelentős, hiszen a metán a szén-dioxidnál 24-szer veszélyesebb üvegházhatású gáz. A vázolt körülmények között a szaghatás csak 150m-re terjedhet, de a létesítmények az előírások betartásával kerülnek kialakításra, így a teleptől 800 méteren belül lakóház, védendő objektum nem lesz.
Sertésférőhelyek száma : 5850 db 3 turnussal számolva évente.

Ez a zárt körfolyamat egyaránt megoldást nyújt a hulladékkezelési problémákra és a gazdaságok több lábon állására, hiszen energiát termel és vált ki, talajerő-pótló szerves trágyát biztosít, emellett környezetkímélő technológiai eljárás. Az állattartás jól illeszkedik az ökológiai rendszerbe, mert a biogáztrágya azokra a földterületekre kerül ki műtrágya helyett, melyek szemes terményével az állatállományt takarmányozzuk.

Ismerje meg Ön is a biogázeljárást! A képviselőtestület tagjai és a tisztelt érdeklődők számára 2012. 08. 24-én üzemlátogatási lehetőséget biztosítunk. A programon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!
Jelentkezni lehet a 06-23-444-020-as telefonszámon
.

A tájékoztató letölthető verzióban itt található.

 

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu