Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017

2017. október 16. , hétfő
FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017

FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017. 2017. október 14.-én egész napos látványos lovas vadászatot rendezett Kisbér városa a Hántai Willisits Farmon.

A farm festői dombjain követhették a megjelentek Magyarország egyetlen vadászkutya-falkájának látványos hajszáját a gyönyörű lovaktól az elegáns lovaglóruhákon át a jellegzetes vadászrituálékig. Reggel 9 órakor gyalogtúra indult a Kisbéri Lovardától a Hántai Willisits Farmig, ahol ezzel egy időben a Győri Wolf K9 Kutyaiskola és Sportegyesület, valmint a Kisbéri Kutyaiskola engedelmességi, és személyvédelmi bemutatóját láthattuk. 10 órakor Sinkovicz Zoltán, Kisbér város polgármestere köszöntötte a rendezvény szereplőit és a megjelent érdeklődőket. Megnyitó beszédében beszélt a város sportok iránti elkötelezettségéről, utalva arra, hogy a sok egyéb sporttámogatás mellett a tavalyi évben az ingyenes iskolai vívásoktatást, ebben az évben az ingyenes iskolai lovaglásoktatást biztosították. Épp ezért örömmel szervezték meg a támogatókkal a Falkavadászatot, hiszen ez is sport. Beszéde végén mindenkinek jó szórakozást kívánt, majd megköszönte minden támogatónak, a rendezvény szervezőinek és a lebonyolítás segítőinek a munkáját. A megnyitó után Capári Róbert falkamester, a Sümegi Falkász Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd röviden ismertette a falkavadászat lefolyásának részleteit. Megtudtuk, hogy a vezérlovas lovának patáját kenik be ánizzsal, és annak erős illatát követi a falka. A vadászat végét jelző kürtszó (hallali) után a falka megkapta a jutalmát, a nagydarab marhapacalt, amelyet pillanatok alatt széttépve, befaltak az állatok. „A vadászat évszázadok óta „úri sport”. Néhányan űzik a vadat, vannak, akik elítélik ezt, mások a dolog szépségét, nemes voltát emlegetik. De vajon mit tudunk a kopófalkával űzött sportról, a vadászlovaglásról? Érdekes dolog, hogy bár a nevében szerepel a vadászat szó, valójában szó sincs a vadak elejtéséről, megsebesítéséről.” (Minderről bővebben olvashatunk jelen beszámoló mellékleteként a város honlapján és a „Kisbér Város” csoport nevű facebook oldalon, melyben a falkavadászat varázsáról, történetéről a Sümegi Falkász Egyesület elnöke, Capári Róbert, falkamester mesél. (forrás: gajavölgy.hu)) Amíg a falkavadászat fojt, addig Krekács Zoltán lovas solymász látványos bemutatóját láthatták a vendégek autentikus élőzenei kísérettel, majd a finom ebéd (vaddisznó-, és birka pörkölt) után a Csetényi Hagyományőrző Íjászegyesület bemutatóját láthattuk, utána pedig agárfuttató bemutatóval szórakoztatták a vendégeket. A rendezvény végét a Móri Fúvószenekar előadása zárta. A nap folyamán a Kisbér-Ászári Vadásztársaság trófeakiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvény támogatói voltak : Ifj. Farkas Pál, Ferenczi József, Gyarmati Attila, Győri Wolf K9 Kutyaiskola és Sportegyesület, Kisbéri Kutyaiskola, Bacher Gyula, Baranyai Attila, György János és a kisbéri boros gazdák, Királyi Lovarda Kisbér, Kisbéri Lovas Klub, Kisbéri-Ászári Vadásztársaság, Mészáros János, Csetényi Hagyományőrző Íjászegyesület, Szarvas Tibor, Kisbéri Vízmű, Willisits Farm.

További képek elérhetőek ide kattintva!
A falkavadászat története PDF-ben elérhető ide kattintva!


 

FALKAVADÁSZAT KISBÉR-HÁNTA 2017
  • Elérhetőségek
  • Galéria
  • Kultúra
  • Látnivalók
  • Munkalehetőségek
  • Sport
  • Szálláshelyek
  • Testületi ülések
  • Videók
  • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
    Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu