Kisbér város hivatalos honlapja
           
       

Wass Albert kiállítás - 2009. január 9-17.

Wass Albert kiállítás - 2009. január 9-17.

2009. január 08. , csütörtök

WASS ALBERT-KIÁLLÍTÁS A WASS ALBERT MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN KISBÉREN
2009. JANUÁR 9-17.

Tisztelettel meghívjuk a megnyitóra 2009. január 9-én 11 órára melyen a 2008 évi Wass Albert szavalóverseny győztesei szerepelnek.

A Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár kiállítást rendez az író életéről és munkásságáról. A kiállítás megrendezését egyrészt az író születésnapja, másrészt a Magyar Kultúra Ünnepére való emlékezés aktualitása adta. Wass Albert 1908. január 8-án a Kolozs megyei Válaszút községben született és 1998. február 17-én halt meg floridai otthonában.

Népszerűsége, szinte egyedülálló a 20. század végének magyar irodalomtörténetében: annak ellenére, hogy 1990 előtt az író művei szinte ismeretlenek voltak a hazai olvasók és a közvélemény előtt, a kilencvenes évek közepétől írásait már a legolvasottabbak között emlegették.

Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2005-ben meghirdetett „A Nagy Könyv” akció sikerlistáján három könyve került a világ- és a magyar irodalom száz legkedveltebb regénye közé: a Kard és kasza, a Funtinelli boszorkány és az Adjátok vissza a hegyeimet!

A kiállítás tablóin Wass Albert életútját kísérhetjük végig, a szülőhelytől az emigráción át a halála utáni kultusz kialakulásáig. Fotók és dokumentum-másolatok láthatók szülőhelyéről, családjáról, iskoláiról, íróvá válásának idejéből, amikor meghívták az Erdélyi Helikon tagjai közé.
A rövidebb németországi tartózkodás, majd az amerikai emigráció képei végigvezetnek azon az 53 éven, melyet Wass Albert hazájától távol töltött.
A tablókon láthatók még a halála utáni megemlékezések, szoborállítások dokumentumai. A tárlóban Wass Albert műveinek kiadásai és az íróról szóló méltatások, könyvek találhatók,  pl. Farkasverem címmel megjelent első regényének első kiadását, valamint A kastély árnyékában és a Mire a fák megnőnek című műveinek az Erdélyi Szépmíves Céh által kiadott példányait.
De ott vannak a vitrinben az Adjátok vissza a hegyeimet!, a Funtinelli boszorkány, valamint a Kard és kasza külföldön megjelent első kiadásai is.

 • Elérhetőségek
 • Galéria
 • Kultúra
 • Látnivalók
 • Munkalehetőségek
 • Sport
 • Szálláshelyek
 • Testületi ülések
 • Videók
 • Városi KönyvtárWass Albert Művelődési Központ
  Kisbér Város Önkormányzata - 2870 Kisbér, Széchenyi u. 2. - Telefon: (+36 34) 552-002 - E-mail: titkarsag@kisber.hu